top of page

Módszereim

Elfogadás, Empátia, Autenticitás

A terápia alappilléreinek ezt a három, Carl Rogers által leírt alapelvet tekintem.

  1. Elfogadó attitűd: az elfogadás és az odafigyelés az emberi kapcsolatok alapja. Az elfogadó attitűd azt jelenti, hogy elfogadjuk az embereket olyannak, amilyenek, és nem próbáljuk megváltoztatni őket. Az elfogadás biztonságérzetet ad az embereknek, és lehetővé teszi számukra, hogy önmaguk legyenek.

  2. Empátia: Az empátia az odafigyelés másik fontos eleme. Empatikusak kell lennünk az emberekkel, azaz meg kell értenünk és tudnunk kell érezni azt, amit ők éreznek. Az empátia megnyugtatja az embereket, és segít nekik abban, hogy megnyissák magukat és beszéljenek az érzéseikről.

  3. Autenticitás: Az autenticitás azt jelenti, hogy őszinték és nyitottak vagyunk önmagunkkal és másokkal szemben. Az autentikus viselkedésünkkel megteremtjük az emberekkel való kapcsolatunk alapját. Ha autentikusak vagyunk, az emberek bíznak bennünk, és könnyebben megnyílnak nekünk.

Imagináció (KIP)

A katathym imaginatív pszichoterápia (KIP) egy olyan terápiás módszer, amelynek célja, hogy segítsen a pácienseknek felfedezni, feldolgozni és megoldani az érzelmi, szociális és viselkedési problémáikat. A KIP a képzelet és az érzelmek erejére épít. A módszer számos területen alkalmazható, például depresszió, szorongás, fóbiák, traumák, krónikus fájdalom, viselkedési problémák, önértékelési problémák, stb. kezelésére.

A terápia során a páciens relaxációs állapotba kerül, majd a terapeuta irányításával elképzeli az érzelmileg fontos személyeket, helyzeteket, eseményeket. A terapeuta segít a páciensnek felfedezni és megértetni a képeket, érzéseket, amelyek felmerülnek az imaginációs folyamat során. A KIP arra épít, hogy a szimbólumok, képek, érzelmek hozzáférhetnek azokhoz az emlékekhez és élményekhez, amelyek nehézségeket okoznak a páciensnek, és amelyek feldolgozására szükség van a gyógyuláshoz.

A módszer azon alapul, hogy az emberi tudatnak mélyebb rétegei is hozzáférhetőek, és hogy az imagináció és az érzelmi folyamatok hatékonyan segíthetnek az érzelmi, viselkedési és mentális problémák megoldásában.

Kognitív terápiás módszerek​​

Mindfulness

 

A mindfulness alapú módszerek a modern kognitív tudományok elméletét és gyakorlati elemeit ötvözik a meditáció (szekularizált) gyakorlataival. A „tudatos jelenlét” olyan speciális figyelmi állapotot, tudati beállítódást jelent, amely a jelenre fókuszál, növeli a mentális folyamatokkal kapcsolatos tudatosságot, az események, gondolatok ítéletmentes megfigyelését, elfogadását javasolja. A standard kognitív terápiától eltérően, a mindfulness nem akarja megváltoztatni az emocionális distresszt kiváltó negatív gondolatokat, hanem az azoktól való távolságtartásra bátorítja az egyént. A depresszióban, szorongásos állapotokban megjelenő negatív gondolatok pusztán tudattartalmak, amelyek lehet, hogy igazak, de lehet, hogy nem: azonban semmiképpen sem azonosak a személlyel. A tudatos jelenlét meditáció hatékonyságát számos vizsgálat alátámasztja a krónikus fájdalom, a  krónikus stressz hatékony vagy a súlyos rekurrens depresszióban a visszaesések megelőzésében,  kezelésében.​​​

​​

 

NLPt

Az NLP alapelve szerint az emberi élmények és viselkedés az érzékszervek által érzékelt információk feldolgozása és értelmezése révén jön létre. Az NLP a nyelvi mintázatok, a testbeszéd és a gondolkodási stratégiák elemzésével és manipulációjával segít a problémák megoldásában és a pozitív változások elérésében. Az NLP-t segít a belső motiváció és az önismeret növelésében, valamint az érzelmi és viselkedési problémák megoldásában. Az NLP technikái közé tartoznak a vizualizáció, a belső beszéd, a pozitív megerősítés, a metaforák használata és a gyakorlati feladatok végrehajtása.

bottom of page