top of page

MIBEN SEGÍTHETEK?
 

Önismeret
Önismereti kérdések

Az önismeret az egyén tudata és érzékelése önmagáról, valamint azokról a motivációkról, érzelmekről, gondolatokról és viselkedési mintákról, amelyek meghatározzák azt, hogy kicsoda valójában. Elfogadó terápiás közegben lehetőség nyílik a saját őszinte érzésekre való odafigyelésre, a „jó–rossz” kategória mentén való szigorú önmegítélés helyett. Ezáltal megtapasztalható egy mélyebb önelfogadás.

 

Életvezetés
Életvezetési nehézségek

Ahogy újabb és újabb életszakaszba lépünk, más-más feladatokkal kell megbirkóznunk. A fejlődési szakaszok, ill. az átmenetek az egyik fejlődési fázisból a másikba ún. normatív krízist idéznek elő. Ezek a krízisek azért nevezhetők normatívnak, mert megjelenésük minden embernél valószínűsíthető – az egészséges lelki fejlődés velejárói. Az életvezetési tanácsadás célja az, hogy ezekben a periódusokban segítse az embereket a saját erőforrásaik és képességeik felfedezésében és kiaknázásában, az életüket érintő problémák megoldásában.

 

Néhány példa az életvezetési nehézségekre, melyekkel megkereshet:

  • Párkapcsolati problémák

  • Családi problémák

  • Önértékelési problémák 

  • Egészségügyi problémák

  • Életmódbeli problémák

  • Diákélet nehézségei

  • Munkahelyi problémák ​

  • Külföldi lét nehézségei 

Stressz
Stressz

A stressz egy olyan állapot, amelyet az életünk során tapasztalhatunk, amikor az agyunk és a testünk fokozott aktivitása és reakciója van egy kihívással vagy fenyegetéssel szemben. Ez a kihívás lehet fizikai vagy érzelmi természetű, és a stressz állapota általában akkor lép fel, amikor úgy érezzük, hogy nincs megfelelő erőforrásunk vagy képességünk a helyzet kezelésére. Azonban, ha a stressz állapota folyamatosan fennáll, és nem sikerül megbirkóznunk vele, akkor az komoly egészségügyi problémákhoz vezethet.

Szorongás
Szorongásos panaszok

A szorongás egy természetes és egészséges érzés, amely akkor jelentkezik, amikor valaki stresszes, ijesztő vagy fenyegető helyzetben van. A szorongás általában rövid ideig tart, és az agy és a test által aktiválódó stresszválasz része. Azonban, ha a szorongás érzése hosszabb ideig fennáll, vagy túlzottan intenzív, akkor lehet, hogy szorongásos rendellenesség áll fenn. A szorongásos rendellenességek olyan állapotok, amelyekben a szorongás érzése hosszabb ideig fennáll, és a mindennapi életben akadályozhatja az egyén tevékenységeit és életminőségét. A szorongásos rendellenességek tünetei közé tartozik a nyugtalanság, izgatottság, a szívdobogás, a légszomj, a remegés, az izzadás, az álmatlanság és a koncentrációs nehézségek.

Néhány példa az szorongásos zavarokra:

  • Állandó aggódás a jövő miatt

  • Állandó aggódás egy specifikus helyzetben, pl. prezentációtól való félelem, autóvezetéstől

bottom of page